مطالب آموزشی

چرا نباید از پرزی استفاده کرد؟

Not Using Prezi Ghalamo

چرا نباید از پرزی استفاده کرد ؟

اکثر مطالبی که پیرامون پرزی نوشته می شود به طور مثبت افراد را  به استفاده و جایگزینی پاورپوینت با آن ترغیب می کنند. هر چند همانطور که در مطلب آشنایی کامل با نرم افزار پرزی (Prezi) برخی از انتقادات وارد به پرزی گفته شد ، در مقابل نظرات و دیدگاه های مثبت ، نظرات و دیدگاه های منفی نیز وجود دارد که خواندن و دانستن ها آنها به شما کمک می کند تا انتخاب هوشمندانه تر و بهتری داشته باشید. بنابراین در این مطلب به این سوال پاسخ می دهیم که چرا نباید از پرزی استفاده کرد و راه حل آن چیست.

8 دلیل برای استفاده نکردن از پرزی در تدریس

دانشگاه براون، یکی از قدیمی ترین دانشگاه های آمریکا، در مطلبی کوتاه 8 دلیل را برای استفاده نکردن از پرزی در تدریس بیان کرده است :

  • پرزی قابلیت های سازگار با افراد ناتوان و معلول را ندارد
  • با توجه به شیوه ارائه پرزی به صورت زوم یا چرخش و حرکت و تاثیر آن بر بار شناختی ، توجه مخاطبان به جای ارایه کننده و مطالب به جلوه های بصری جلب می شود
  • نوع ارائه پرزی می تواند باعث حرکت زدگی و در نتیجه حواس پرتی مخاطبان شود
  • ساخت اسلاید با استفاده از پرزی باعث می شود تا توجه ارایه کننده از موارد مهمی مانند فعالیت های آموزشی و توسعه آنها به مسایل کم اهمیت تری مانند طراحی اسلایدها معطوف شود
  • اکثر ارائه مطالب با پرزی از قابلیت هایی استفاده می کنند که می توان آنها را با استفاده از سایر نرم افزارهای ارائه مطلب با صرف زمان کمتری انجام داد
  • یادگیری پرزی بسیار زمان بر است
  • اسلایدهای ساخته شده با پرزی در دسترس عموم قرار می گیرد، مگر آنکه از اکانت های غیر رایگان استفاده کنید
  • اسلایدهای ساخته شده با پرزی براحتی قابل تبدیل به سایر فرمت ها مانند پاورپوینت و Keynote نیستند

نگاهی به نظرات و تجربیات افراد متخصص

در جستجو برای یافتن تجربیات و نظرات منفی پیرامون استفاده از پرزی ، به نتایج جالبی می رسید. در یکی از این مطالب Scott Berkun که نویسنده چندین کتاب پیرامون خلاقیت، رهبری، فلسفه و ارائه مطلب است، در مطلبی با عنوان ” چرا از پرزی متنفرم؟ ” بر اساس تجربیات خود به دلایل مختلفی برای تنفر خود از پرزی اشاره کرده است. اصلی ترین دلیل او برای تنفر از پرزی ، پر رنگ تر کردن قابلیت هایی است که به مانند پاورپوینت باعث حواس پرتی مخاطبان از اصل موضوع می شود و آن نحوه ارائه پرزی به صورت زوم، چرخش و حرکت است. از نظر Berkun بهترین روش برای یک ارائه مطلب موثر بکارگیری یک تخته وایت برد و یا در نهایت یک برنامه ترسیم ساده بر روی تبلت برای ترسیم و نوشتن در حین ارائه مطلب است.

در مطلبی دیگر Phil Waknell که به صورت حرفه ای در زمینه فن بیان و ارائه مطلب فعال است ، دو دلیل اصلی را برای استفاده نکردن از پرزی بیان می کند. دلیل اول او در زمان آماده کردن ارائه مطلب است، جایی که می بایست ارائه کننده به طور ویژه بر روی مخاطبان، نیازها و توقعات آنها تمرکز داشته باشد. در حالی که نقطه ضعف بسیاری از نرم افزارهای ارائه مطلب سادگی آنها در ساخت اسلایدهای بد است، پرزی در نقطه مقابل نرم افزاری برای ساختن اسلایدهای بسیار جذاب و چشم نواز است که زمان بسیار زیادی نیاز دارد. نتیجه مشخص است؛ تمرکز بیش از حد ارائه کننده بر روی ساخت اسلاید. در نهایت ممکن است ارائه کننده اسلایدهای بسیار جذاب و خوبی داشته باشد، اما در انتقال موثر مطلب دچار مشکل خواهد شد زیرا پرزی باعث از بین رفتن ارتباط بین ارائه کننده و مخاطب می شود.

دلیل دوم به زمان ارائه اشاره دارد. در حین ارائه این نکته بسیار مهم است که مخاطبان تا حد امکان به ارائه کننده توجه داشته باشند تا ارتباطی مناسب جهت انتقال مطلب و پیام مورد نظر ایجاد شود. حال در صورتی که مخاطب تمام مدت به صفحه خیره شده باشد و کمتر به ارائه دهنده نگاه کند ، این ارتباط از بین خواهد رفت که در اینجا نیز نقش پرزی مهم است.

رهبری مناسب

جمع بندی و راه حل

براساس این مطالب و همچنین تجربیات بسیار گروه طراحی قلمو در ساخت پاورپوینت و اسلایدهای مختلف ، می توان ریشه این مشکلات را در چیزی غیر از نرم افزار پرزی یا پاورپوینت و یا هر نرم افزار دیگری پیدا کرد و آن ، برخی باورهای غلط و غیر علمی در زمینه ساخت اسلاید و ارائه مطلب است. اگر سایر مطالب سایت قلمو در زمینه ارائه مطلب را دنبال کرده باشید به روشنی متوجه می شوید که قوانین و نکات یک ارائه مطلب خوب و طراحی اسلاید حرفه ای چندان پیچیده نیست و در صورتی که یک چارچوب مشخص را دنبال و نکاتی را رعایت کنید می توانید به خوبی از قابلیت های هر نرم افزاری براساس نیاز خود به خوبی در ساخت اسلایدهای حرفه ای و در نتیجه آن یک ارائه مطلب بدون نقص، استفاده کنید. باورهایی مثل استفاده از افکت ها و انیمیشن های بسیار ، اسلایدهای زیاد و رنگارنگ و متن های خلاصه نشده بعلاوه عدم مهارت کافی در بکارگیری قابلیت های مناسب در ساخت اسلاید و پاورپوینت، موارد عمده ای است که باعث می شود جدا از نوع نرم افزار ، نتیجه کار شما غیر حرفه ای باشد.

دلیل بسیاری از افراد در استفاده از پرزی ، تنها یک چیز است : ” متفاوت و جدید تر از پاورپوینت قدیمی و کلیشه ای است ! . ” بله ، پرزی در مقایسه با پاورپوینت متفاوت است ، اما در صورتی که به خوبی از آن استفاده نشود اسلایدهایی به مراتب بدتر از پاورپوینت طراحی خواهید کرد که نتیجه ارائه با هدفی که از انتخاب پرزی داشته اید ، کاملا متفاوت است.

اما راه حل چیست؟ نکته اول اینکه پاورپوینت ، پرزی ، لیبره آفیس ایمپرس ، Keynote و … هر نرم افزار دیگری که برای ساختن اسلاید و ارائه مطلب می شناسید ، تنها یک ابزار است، این مهارت و خلاقیت شماست که تعیین کننده نتیجه کار خواهد بود. پاورپوینت به خودی خود فاقد عنصر خلاقیت نیست (نظرات برخی از کاربران در سایت های مختلف) ، بلکه شما می بایست با شناخت قابلیت ها و امکانات آن به خوبی از آنها برحسب نیاز خود استفاده کنید. طراحی یک پاورپوینت پایان نامه و یا درسی ، اصول متفاوتی در مقایسه با طراحی یک پاورپوینت تجاری و مالتی مدیا دارد.

با مطالعه نظرات مثبت و منفی می توان به این نتیجه رسید که فارغ از آنکه از چه نرم افزاری استفاده می کنید ، با رعایت اصول علمی و حرفه ای و در نظرگیری تمامی جوانب می توانید اسلایدهای خود را به صورت حرفه ای طراحی کنید و یک ارائه مطلب بی نقص داشته باشید. اگر نحوه ارائه پرزی علیرغم بسیاری نکات مثبت، مورد انتقاد بسیاری از افراد است، قطعا راه حل هایی برای کاهش اثر آن و کمرنگ کردن اثرات منفی آن وجود دارد. بخاطر داشته باشید هر نرم افزار نکات مثبت و منفی خاص خود را دارد و شما می بایست براساس معیارهای مختلفی مانند نوع ارائه ، نیازها ، امکانات ، مخاطبان و … تصمیم گیرنده نهایی باشید.

باید این را قبول کنیم که ارائه مطلب و حتی طراحی اسلایدهای آن، خود به علمی پیشرفته تبدیل شده است که با در برگیری بسیاری از اصول روانشناسی و شاید علوم دیگر بر حسب نوع ارائه و مطالب، نیازمند توجه بسیار بیشتری است.

منبع: گروه طراحی قلمو – سایت قلمو

مشترک شدن
اطلاع رسانی
guest

1 دیدگاه
حضرتی
حضرتی
8 سال گذشته

مطلب بسیار خوبی بود ، متشکرم.